Vedligeholdelse af din bolig: Vinduer og døre

Uanset om dine vinduerne er nye eller gamle, så er det altid en god idé at vedligeholde dem. Som med så meget andet forlænger god vedligeholdelse vinduer og døres levetid. Du kan vedligeholde dine vinduer og døre både indvendigt og udvendigt, men materialet spiller også en stor rolle for hvor meget vedligeholdelse, de kræver. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du forlænger dine vinduer og døres levetid og pæne udseende både indvendigt og udvendigt.

Vedligeholdelse af alu vinduer og plast vinduer er minimal sammenlignet med trævinduer.

Rengøring af vinduer og døre

Som hovedregel bør du rengøre dine vinduer og døre mindst 2 gange årligt. Dertil er det vigtigt at have en god opblanding af koldt vand og en smule almindeligt opvaskemiddel. Du kan eventuelt tilsætte lidt husholdningseddike og salmiakspiritus til blandingen, således at du undgår kalkaflejringer på ruderne.

Fuger og tætningslister

Du kan med fordel gennemgå fuger og tætningslister på dine vinduer. Fugen, som sidder rundt om vindueskarmen, skal sikre, at der ikke kommer fugt ind mellem mur og karm. Derfor er det vigtigt at tjekke, om de kan være revnet eller mørnet, da de i så fald skal skiftes.

På nyere vinduer sidder der yderligere en tætningsliste mellem karm og ramme, som har betydning for vinduets tæthed overfor fugt samt vinduets isolerende egenskaber. Disse lister kræver begrænset vedligeholdelse, men det er en god idé at køre dem over med en klud med lidt silicone plejemiddel indimellem. Læs mere hos SparVinduer.dk. Ligesom en fuge, skal en tætningsliste kun udskiftes, hvis den er mør eller har løsnet sig fra vinduet.

Smøring af hængsler

Det er vigtigt at efterse alle hængsler og bevægelige dele på vinduer og døre. Her kan du give metaldelene et par dråber syrefri olie og påfør også gerne glideskinnerne en smule universalfedt. Dette skal gøres 1 gang om året.

Karm og ramme

Du kan med fordel vaske og tørre vinduets karm og ramme af både inde og udvendigt et par gange om året. Her kan der bruges en blød børste eller en klud samt en blanding af vand og en smule opvaskemiddel. Oplever du mindre ridser i aluminiummet, kan disse fjernes med et poleringsmiddel.

Udvendig vedligeholdelse

Når du skal vedligeholde dine vinduer og døre udvendigt er materialet relevant. Trævinduer skal males i ny og næ, da malingen vil nedbrydes over tid, uanset hvor god kvaliteten af vinduet er. Har du fået helt nye vinduer, behøver du først male dem igen om ca. 10 år ved normale forhold. Har du i stedet valgt vinduer eller døre med aluminiums ramme, så er vedligeholdelsen minimal.

Indvendig vedligeholdelse

Den indvendige vedligeholdelse i forhold til maling af træværk er ikke nær så kritisk som den ydre, da regn og fugt ikke er lige så stort et problem indenfor som udenfor. Bliver malingen slidt væk udenfor, så træværket bliver synligt, vil størrelsen af vedligeholdelsen vokse, jo længere du venter. Det anbefales derfor, at du maler før malingen begynder at krakelere.

Hyppighed

Det er op til dig selv hvornår du vil male dine vinduer og døre udvendigt, men det anbefales at du gør det inden malingen krakelerer eller bliver mat. Indvendig maling af dine vinduer og døre er kun aktuelt hvis du oplever meget fugt og dug på indersiden, der kan ødelægge træværket over tid.

Udluftning

De fleste oplever dug og kondens på deres ruder i løbet af året. Især om vinteren kan det give problemer for indeklimaet i din bolig. Vær derfor ekstra opmærksom på at lufte godt ud i de kolde perioder.