Sådan vælger du de rette gardiner til hvert rum

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Der er mange ting at tage højde for, når man skal indrette et lokale. Selvom man ofte glemmer at tage gardiner med i dette regnestykke, har de en væsentlig rolle i hvert eneste rum. Deres vigtige betydning kommer til udtryk, når man ser på de mange forskellige variationer af gardiner. Der findes rullegardiner, lamelgardiner, mørklægningsgardiner og mange, mange flere.

Det store udvalg er et bevis på, at du bør være grundig, når du skal vælge de rette gardiner til det enkelte værelse. Den simple løsning er at gå med de samme gardiner i hele hjemmet. På den måde går du desværre glip af de mange kvaliteter, det rette gardin kan tilføje et rum. Derfor tager vi her fat i nogle essentielle værelser i et hjem og ser på, hvilke gardiner der generelt passer godt ind.

Soveværelset – den svære beslutning

Først og fremmest tager vi fat i soveværelset, da du virkelig bliver sat på prøve her. Langt hen ad vejen er et mørkt soveværelse rart, når det er på tide at lade sine batterier op. Hvis du foretrækker et mørkt soveværelse, er mørklægningsgardiner selvfølgelig svaret. Fordelen ved et mørklægningsgardin er, at gardinet formår at holde sollyset ude. Desværre kan dette også ses som en ulempe.

Hvis du udelukkende har et mørklægningsgardin i soveværelset, har du ikke mulighed for at afskærme omverden og samtidig få noget lys ind. Derfor kan en god overvejelse være at anskaffe to gardiner. Først et tyndt gardin, som du kan trække for, når du både vil have en smule lys og privatliv. Derefter et mørklægningsgardin, som du kan bruge, når du vil sove i et fuldstændig mørklagt soveværelse.

Stuen – kun fantasien sætter grænser

Her har du et rum, hvor du virkelig kan prøve dig frem og få et personligt udtryk ved hjælp af gardinerne. Hvis du har et stort vinduesparti, kan du passende prøve dig frem med store stofgardiner, som går helt ned til gulvet. Hvis du derimod har flere små vinduer, kan lamelgardiner være en god løsning. Disse kan du asynkront have åbne eller lukkede – afhængigt af sollysets vej ind i hjemmet.

Større rum såsom gilde- eller festsale – brug gardinerne aktivt

Hvis du har et yderst stort lokale til festlige begivenheder, kan det være besværligt at finde de rette gardiner. Din gildesal har muligvis en scene eller lignende i den ene ende, hvorfra fokus kan rettes op mod under festlighederne. I så fald kan du gå hele vejen og anskaffe dig gardiner i Molton stof.

Scenetæpper og lignende bliver ofte produceret i molton stof, da stoffet både har evne til at dæmpe for lyd og lys. Denne effekt kan du selvfølgelig også gøre brug af langs de resterende vægge, hvor du kan rulle dem for eller fra. Scenetæpper i molton stof kræver dog, at du har pladsen og omgivelserne. Ellers kan stoffet og størrelsen på gardinerne være en stor mundfuld. Hvis du har pladsen, bør du dog ikke tøve med at investere i disse yderst praktiske og effektive gardiner i molton stof.