Dette indhold er sponsoreret
Når man køber bolig for første gang, er der mange overvejelser og faldgruber man kan støde ind i. Inden man underskriver købsaftalen er det derfor vigtigt at man forbereder sig grundigt. Selvom man måske føler, at man har styr på det selv, kan det være helt essentielt at få professionel rådgivning undervejs, og ikke mindst sparring fra eksterne parter undervejs. Er du i tvivl om hvordan din drømmebolig ikke ender med at blive dit største mareridt? Så følg med her.
Få styr på dokumenterne
Din mægler vil højst sandsynligt love guld og grønne skove, når du finder din drømmebolig. Derfor er det også vigtigt, at du kontakter nogle boligadvokater, som kan gennemgå de specifikke dokumenter i forbindelse med din nye bolig. En boligadvokat kan hjælpe dig med at gennemgå købsaftalen inden du underskriver, og skabe et fornuftigt overblik over de tilhørende bilag – det er nemlig ikke altid lige nemt at forstå det juridiske sprog. Sammen kan I få skabt et overblik over alle forhindringer der kan opstå, og finde eventuelle kritiske forhold ved boligen eller handlen. En boligadvokat er nemlig altid på din side!
Husk det økonomiske aspekt
Inden du begiver dig ud i at byde på et hus eller en lejlighed, skal du tage kontakt til banken og tale med din personlige rådgiver. Sammen kan I lægge et budget, og finde ud af hvordan du kan låne, og hvordan det hele skal foregå. En bankrådgiver vil kigge på dit rådighedsbeløb og din gældsfaktor. Et rådighedsbeløb er det resterende beløb du har tilbage hver måned, når du har betalt alle faste udgifter. Desto højere det er, jo flere penge kan du låne. Gældsfaktoren er et tal, der estimerer hvor meget du skylder i forhold til hvor høj din indtægt er. Her kigger de eksempelvis på billån, studielån eller kassekredit. Hvis dit tal er lavt, vil du i bankens øjne være mere kreditværdig.
Det byggetekniske
Selvom boligen har en tilstandsrapport i forvejen, kan det være til din egen fordel at få en byggesagkyndig til at efterse boligen. En byggeteknisk rådgiver kan gennemgå boligens fysiske tilstand, så du har en idé om hvad der skal skiftes, hvor længe boligen forbliver i den tilstand, og eventuelt hvad det kan give af ekstra omkostninger. Så selvom du måske gerne vil spare besværet, kan det i sidste evne være gavligt at få en byggerådgiver ud, så du ikke risikerer at løbe ind i problemer senere.