Grønne københavnerlejligheder

I det københavnske boligmiljø har mulighederne i mange år været enten leje-, andels- eller ejerlejlighed. Det er det såmænd stadig, men blandt de tre muligheder er det nu også muligt at få en “grøn” lejlighed med fokus på bæredygtighed. 

 

Grøn bolig

Det er fortsat et nyt fænomen, men i takt med den stigende opmærksomhed på miljøet, er der af gode grunde også kommet øget opmærksomhed på mere såkaldte grønne boliger.

 

Af den grund er der flere nye lejligheder til salg i København, som opføres med det sigte at være bæredygtige. Her kigges der først og fremmest på de materialer, der benyttes i processen – er de genanvendelige? Hvor kommer de fra? Hvad er deres klimaaftryk undervejs? Ved at stille disse spørgsmål forsøger man at være på forkant med at bygge grønt og samtidig starte en omstilling i byggebranchen.

 

Som et genkendeligt kvalitetsstempel fra hverdagsprodukter, kender du sikkert Svanemærket – men var du klar over, at det faktisk også kan stemples på din bolig i dag? Det kan det, og mærkatet angiver ligesom normalt, om noget er godt for miljøet. Som du bruger det som pejlemærke for miljørigtige produkter, kan du altså også bruge Svanemærket som pejlemærke for din bolig.

 

Bæredygtige omgivelser

At opføre selve bygningen grønt og bæredygtigt med genanvendelige materialer er imidlertid ikke det eneste, der gør et boligbyggeri bæredygtigt – her spiller andre faktorer også ind.

 

Et bæredygtigt boligbyggeri i København kan nemlig også indebære omgivelser, hvor der er grønne områder og fællesarealer, så det gode naboskab kan plejes. På den måde giver man plads til naturen ved at tænke den med ind i byggeriet, og ønsket om et godt naboskab skulle gerne gøre det attraktivt at blive boende i – eller flytte til – et grønt boligmiljø.

 

Uden at gå dybt ned i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, kan det faktisk også anføres, at et bæredygtigt boligbyggeri opfylder flere af de 17 verdensmål, og det er for flere og flere vigtige kriterier at leve op til.

 

Tænk grønt

Næste gang du skal finde et nyt sted at bo – fx en ejerlejlighed i København – kan du altså godt lede efter et grønt sted af slagsen. Led efter et sted med grønne omgivelser eller fællesarealer, der evt. er opført Svanemærket.

 

I fremtiden er det måske heller ikke helt urealistisk, at du ikke behøver at lede efter de grønne boligbyggerier – de vil langsomt, men sikkert nok blive normen i boligbranchen nemlig.

 

Hvornår og hvordan det lige bliver sådan, er så ikke helt til at sige – så indtil da, kan du prøve at tænke grønt selv ud fra, hvad du forhåbentlig fik oplyst her.