Forny dit hjem med maling

Sponsoreret indhold

Er du træt af dine gamle, hvide vægge? Tænker du, at lejligheden eller huset trænger til et frisk pust i form af nye, friske farver? Så kan du overveje at male boligen – et enkelt lag maling, og din lejlighed kan fremstå som ny. Derfor kan det også blive ganske billigt at male dit hjem, uden du behøver at bekymre dig om malerpriser.

Dæk til, rengør, og reparer

Inden du går i gang med at male væggene i dit hjem, er det vigtigt, at du dækker alt til, så det kun er væggen, der får maling. På den måde slipper du for et ekstra oprydningsarbejde bagefter. Skal du for eksempel male væggene i stuen, er det vigtigt, at du fjerner alle møbler, lamper, hylder med mere. Har du haft billeder oppe at hænge, skal du også fjerne eventuelle skruer og søm. Herefter er det en rigtig god ide, hvis du dækker dit gulv til med enten pap, malertæppe eller plastfolie. Dæk også gerne radiatorer til, da de skal males med radiatormaling.

Inden du går gang med at male, og efter du har fjernet møblet og dækket gulv og radiatorer til, er det vigtigt, at væggene bliver renset. Dette kan gøres med grundrens eller malerrens – eller blot almindeligt sæbevand. Det er dog vigtigt, at du vasker efter med rent vand. Herefter anbefales det, at du sætter malertape på alle kanterne – det vil sige fodpaneler, vindueskarme og dørkarme.

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt, at du reparerer eventuelle huller eller revner, der måtte være opstået i tidens løb. Det gør du ved at spartle skaderne til, og herefter slibes det overskydende spartelmasse væk, når det er tørt. Skal loftet også males, er det smart at starte med det først – ellers er det bare med at gå i gang, så du hurtigere kan nyde dine nymalede vægge.

Sådan maler du dine vægge

Når du skal male vægge, kan du med fordel starte med at male med en pensel langs alle kanter. Det vil sige fodpaneler, rundt om radiatorer, ved vindueskarme og dørkarme. Ved at male langs alle kanter med en pensel sikrer du dig det bedste og skarpeste resultat, og du undgår forhåbentligt ”helligdage”. Skal du male et stort rum, for eksempel hele stuen, er det en fordel for dig, hvis du maler én væg ad gangen. På den måde forbliver kanterne, som du har malet med penslen, våde, til når du skal male med rullen.

Herefter kan du bruge en stor rulle, der gør resten af arbejdet meget lettere for dig. Når du maler med en rulle, er det vigtigt, at der er godt med maling på. Du behøver ikke at presse meget, når du maler med en rulle, men det er vigtigt at have lange, sammenhængende strøg. Så straks du kan se, at der ikke er nok maling på rullen længere til at dække væggens forrige farve, skal du mætte rullen med mere maling. Sommetider skal væggen dog have flere lag, og her er det vigtigt at lade malingen tørre mellem hvert lag. Maler du hvidt på hvidt, er det oftest fint med ét lag oven på det gamle. Skal du male med en anden farve end hvid, kan du komme ud for, at du først skal male hele væggen med en bundfarve og herefter to omgange med din ønskede maling.