Elevationssenge test – Sådan vælger du den rigtige elevationsseng

Vi bruger rigtig mange timer af vores liv på at sove og ligge i vores senge. Netop derfor er det virkelig vigtigt med en god seng. Vi bruger faktisk helt op til 26 år af vores liv på at sove, og det er med til at understrege, at søvn er meget vigtig for vores livskvalitet. Det er vigtigt at få en god nattesøvn, så man kan vågne frisk og udhvilet og dermed være klar til alle dagens gøremål. En sengetype, som er blevet meget populære, er elevationssengen. Derfor vil denne artikel beskrive, hvorfor netop en elevationsseng er god, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en sådan seng. Vi vil endvidere gennemgå flere forskellige modeller, så du kan få et helt konkret indblik i udvalget på markedet. Vi har blandt andet hentet inspiration til vores guide fra søvneksperterne hos Sov-bedre.dk, som ligeledes har lavet en rigtig fin guide af elevationssenge.

Hvad skal jeg overveje, når jeg skal købe en ny elevationsseng?

Der er flere forskellige ting, du skal være opmærksom på, inden du køber en elevationsseng. Nogle af disse ting vil vi komme ind på i de følgende afsnit.

Vigtigheden af motoren

Elevationssenge har den smarte funktion, at de kan justeres både i hovedenden og fodenden, så du kan få sengen til at passer perfekt til dig og dine behov. Denne funktion kræver en motor, og her er det vigtigt, at du kigger efter en god og stabil motor, der kan holde i mange år.

Især 2 producenter af motorer kan anbefales. Dette er den tyske producent Okin og den danske producent Linak. Netop disse 2 producenter har fokus på at udvikle motorer af høj kvalitet og god stabilitet. Endvidere så kan man fra begge producenter også finde motorer, der er meget støjsvage, hvilket mange ser som en stor fordel.

Fordi motoren er en så essentiel del af en elevationsseng, så er det vigtigt, at det ikke er i den forbindelse, at man går på kompromis med kvalitet for at få en lidt bedre pris. Hvis du køber en seng med en billig motor, som måske er fra Kina, så er det ikke sikkert, at de holder særlig lang tid, og de larmer normalt også mere, hvilket kan blive irriterende i længden.

Vigtigheden af gode fjedre

Fjedrene kan du som regel finde i springmadrassen, og her vil du nok opdage, at det ikke er de samme fjedre, der er brugt i alle senge. Senge bliver udstyret med forskellige fjedre, men det kan anbefales, at man kigger efter senge, der er udstyret med multipocketfjedre, pocketfjedre eller posefjedre. Disse fjedre vil nemlig være med til at skabe et højt komfortniveau, så du kan ligge godt og få en god nattesøvn.

Hvis du for eksempel vejer mere end 95 kg, eller din samlede vægt i sengen overstiger denne vægt, så bliver det normalt anbefalet at købe en seng med multipocketfjedre. Denne type indeholder nemlig flere fjedre og giver på denne måde en bedre støtte.

Vigtigheden af elevationsbunden

Et andet aspekt, som også er værd at overveje, er, om bunden på elevationssengen har en madrasbremse. Madrasbremser er nemlig en meget stor fordel at have, da de sørger for, at madrasser bliver på sin plads og ikke falder ud af sin position, når du justerer den. Lamellerne i bunden er også vigtige at kigge på. Det er vigtigt, at de er af god kvalitet, da det er disse lameller, der er med til at gøre, at du både kan justere sengen i fodenden og hovedenden.

Test af elevationssenge

For at give dig et indblik i udvalget af elevationssenge på markedet, så har vi valgt at tage udgangspunk i 4 modeller, som alle er af høj kvalitet og til en fornuftig pris. Hvis du vælger en af disse modeller, så kan du være sikker på at få en elevationsseng af høj kvalitet, både i forhold til motor, bund og fjedre. Modellerne, som vi vil gennemgå, er alle blevet produceret i Danmark. Prisen kan måske umiddelbart virke høj, men vi har forsøgt at finde nogle modeller til nogle af de bedste priser i forhold til kvaliteten.

Jupiter elevationsseng

Elevationssengetest

→ Se flere farver og priser hos forhandleren

Denne model er et eksempel på en elevationsseng i høj kvalitet til en rigtig god pris. Jupiter er produceret i Danmark og opfylder alle kravene for en god elevationsseng. Motoren er fra danske Linak, og den er utrolig støjsvag. Endvidere kan du betjene den trådløst, så det er nemt og hurtigt at justere sengen. Madrassen består af posefjedre, som er med til at sikre dig et højt komfortniveau, og du kan på denne måde være sikker på at få en god nattesøvn i den.

I forbindelse med madrassen så kan du vælge mellem forskellige fastheder, og på denne måde kan du vælge den madras, der passer bedst til dig og kan give dig den mest optimale støtte. Hvis du vejer mindre end 75 kg, så anbefaler man normalt, at du skal vælge en madras med mellem fasthed. Og omvendt, hvis du vejer mere end 75 kg, eller den samlede vægt overstiger det antal kg, så anbefaler man normalt, at du skal vælge en madras med fast fasthed.

Ud over fastheden så har du også mulighed for selv at vælge topmadras. Du kan vælge en topmadras med memory foam/celcius eller en topmadras med latex. Især en topmadras i latex er populær, fordi det gør madrassen ekstra elastisk og støtter derfor alle kropstyper rigtig godt. Memory foam arbejder med at forme sig efter din krop ved hjælp af din egen kropsvarme. Dette kan give ekstra støtte og sørge for, at du kommer til at ligge mere stabilt i sengen om natten.

Hvis du kunne tænke dig at se hele udvalget af Jupiter elevationssenge, så kan du se mere her. Du kan nemlig få flere forskellige størrelser og sammensætninger, så du kan finde en, der passer til dig og dine behov.

Venus elevationsseng

Venus elevationsseng

→ Se flere farver og priser hos forhandleren

Venus elevationssenge er kendte som nogle af Danmarks bedste, og dette er ikke uden grund. Venus er også en serie af modeller, der er danskproducerede. Nærmere bestemt er de produceret af European House of Beds. Lige som ved Jupiter, så er denne model også udstyret med en motor fra danske Linak, og som vi før har været inde på, så er det en motor af høj kvalitet.

Hvis du vægter komfort højt, så er du ikke den eneste, og det er der taget højde for i udviklingen af Venus. For ekstra komfort er sengens madras udstyret med multipocketfjedre, som gør, at du vil komme til at ligge rigtig godt i sengen og opnå optimal støtte. Omkring fjedrene kan du finde en polstring af latex. Denne polstring er med til at beskytte fjedrene og øge komforten samt øge madrassens levetid.

Jupitermodellerne og Venusmodellerne kan godt minde om hinanden på flere forskellige punkter, men de adskiller sig alligevel fra hinanden i forhold til kvalitet. Du vil få en elevationsseng i lidt højere kvalitet, når du vælger en model fra Venus frem for Jupiter. Dette er for eksempel i forhold til motoren, for selv om motoren ved begge modeller er fra Linak, så er der stadig forskel på dem.

Hvis du vil se flere Venusmodeller, så kan du tage et kig her.

Senses Nova elevationsseng

Airpus heaven elevationsseng

→ Se flere farver og priser hos forhandleren

Denne model er af allerhøjeste kvalitet og ligger i toppen blandt udvalget af elevationssenge i Danmark. Det er danske Bedre Nætter, der står bag udviklingen af sengen, og du kan derfor være sikker på at få en elevationsseng af høj kvalitet. Med denne model vil du få rigtig meget for pengene. Så selvom det umiddelbart kan virke som mange penge, så er det vigtigt at se det som en investering i en god nattesøvn og dermed øget livskvalitet og ikke bare et køb. Med denne model betaler du ikke for et dyrt mærke, men du betaler udelukkende for en elevationsseng i meget høj kvalitet.

Bedre Nætter er en online forhandler, der tilbyder de bedste priser på markedet. Dette er ingen undtagelse i forhold til denne model, hvor Bedre Nætter skriver på deres hjemmeside, at Senses Nova kun koster halvt så meget hos dem som hos mange andre forhandlere. Madrassen kan vælges med enten Memory el. Latex topmadras (40 mm. kerne), som begge er med til at sørge for at meget højt komfortniveau. Du kan derfor være sikker på at komme til at sove rigtig godt i denne seng.

Hele udvalget af Senses Nova-serien kan du se her

Venus Nova +95 kilo elevationsseng

Bedst i test elevationsseng

→ Se flere farver og priser hos forhandleren

Denne model er virkelig en luksus elevationsseng, hvor der ikke er gået på kompromis på nogen som helst punkter. Så hvis du både vægter kvalitet, komfort og design højt, så er denne model nok lige noget for dig. I udviklingen af denne seng har de danske producenter været meget fokuserede på at skabe en seng af bæredygtige og miljøvenlige materialer. Herudover er komforten virkelig også i top, hvorfor du vil komme til at ligge rigtig godt i sengen og få god støtte til din krop.

Denne elevationsseng er både produceret og designet i Danmark. Dette er også en garanti for dig om, at du vil få en seng i god kvalitet. Dette kan du for eksempel ikke være lige så sikker på, hvis du køber en elevationsseng fra Asien. Her er sengene ofte masseproduceret og udviklet således, at de er nemme og hurtige at producere en masse af. Med denne model får du altså dansk kvalitet, og det er også din garanti for, at den seng, som du investerer i, vil holde i mange år.

Madrassens kvaliteter

Madrassen ved denne model er trykaflastende, og den er udstyret med fjedre af høj kvalitet. Denne kombination vil give dig en rigtig godt søvnoplevelse, så du kan vågne frisk og udhvilet hver morgen. Når du køber en Venus Nova +95 kilo elevationsseng, så får du en madras med, der er meget formbar. Det betyder, at den kan tilpasse sig perfekt efter din krop og derved give optimal støtte. Det betyder også, at hvis du for eksempel vender dig om natten, så vil madrassen stadig tilpasse sig efter din krop, og du vil derfor få optimal støtte hele natten. Dette kan være med til at forbedre din nattesøvn, som i sidste ende kan være med til at forbedre din livskvalitet.

Madrassen består af 4 lag, og disse lag er særligt udviklede til at beskytte din lænd, nakke og skuldre. Madrassen består af Visco, nærmere bestemt Cooltex-skum, som med et lag på 6 cm hjælper sengen med at kunne tilpasse sig din krop. Du vil altså både ligge rigtig godt i sengen, men også sidde godt i sengen, hvis du for eksempel har justeret positionen, så du kan sidde op og se fjernsyn eller læse en god bog inden sengetid.

Madrassens næste lagt består egentlig af luftlommer, og det betyder, at dette lag er med til at sørge for, at din krop ikke bliver udsat for modtryk. Dette er især en fordel i forhold til lænd, skuldre og nakke. Det næste lag er ligeledes et lag, der sørger for trykfordeling i sengen. Det er også her, hvor madrassens fjedre er at finde. Denne model er opdelt med hele 5 forskellige komfortzoner, og disse zoner er med til at støtte din krop og skabe god komfort.

Waterlily bæreskum

Madrassens sidste lag er Waterlily bæreskum, og her i det nederste lag kan man finde madrassens kerne. Dette bæreskum er med til at sørge for, at madrassen er stabil og har en god fasthed, så du kan ligge godt i den. Endvidere består madrassen også af nogle ventilationskanaler, som er med til at sikre ventilationen i madrassen og sørge for, at luften kan bevæge sig rundt i madrassen.

Også denne model har en danskproduceret motor fra Linak. Netop denne motor er både støjsvag, men også energivenlig og af høj kvalitet, hvilket også er værd at tage med i sine overvejelser, når man skal købe en ny seng.

Hvis du vil se hele udvalget af elevationssenge og læse mere om modellerne, så kan du kigge videre her.

Hvorfor er god nattesøvn vigtig?

Vi bruger som nævnt i indledningen rigtig meget tid på at sove i vores senge, og derfor er det simpelthen bare vigtigt at sove godt. Hvis du får for lidt søvn eller sover dårligt om natten, så kan det både resultere i hovedpine, træthed og måske dårligt humør. Men hvis du derimod sover godt om natten og får nok søvn, så vil du opleve, at du som regel vil være veludhvilet og få meget mere ud af dagen.

Derfor er det så vigtigt at sove godt

Det er vigtigt for vores evne til at koncentrere os, om vi sover godt eller ej. Hvis man sover dårligt, så kan det også være svært at koncentrere sig i løbet af dagen, og det kan være meget frustrerende. Flere undersøgelser har vist, at god nattesøvn er helt essentielt for, at vores hjerne kan fungere optimalt. Du kan selvfølgelig også få dårlig ryg af at sove i en dårlig seng, men hjernen er det organ, der kan tage mest skade, hvis vi ikke sover ordentligt og nok.

Det er bevist, at hjernen opbygger affaldsstoffer i løbet af dagen, og disse affaldsstoffer er hjernen kun i stand til at udskille, når vi sover. Når vi sover, så skrumper hjernen nemlig en lille smule, og netop dette giver plads til, at der kan komme væske til hjernen, og på denne måde har den mulighed for at udskille de dårlige affaldsstoffer.

En god seng er godt for ryggen

Der er flere forskellige forskere, der har undersøgt, hvordan man med en god seng kan undgå rygproblemer. Dog er det ikke kun ryggen, som din seng har betydning for. Det er også for dine hofter, lænd og knæ. Hvis du har en dårlig seng og i forvejen har nogle skavanker, så kan en dårlig seng forværre dette. Med en god seng vil du få korrekt støtte, og dette er altafgørende for din krop.

Hvad er vigtigt, når jeg skal vælge en ny elevationsseng?

Sengens størrelse

Hvis du skal have en god seng, så er det vigtigt, at den er stabil og har en god størrelse. Det bliver anbefalet, at en seng skal være minimum 90 cm bred og minimum 20 cm længere, end du selv er. Det er også vigtigt, at sengen har en vis højde. Dette gælder især, hvis du lider af problemer med din ryg, knæ eller hofte. Det har ikke så meget med selve søvnoplevelsen at gøre, men det vil gøre det nemmere og mere behageligt at stå ud af sengen om morgenen.

Prisen

Det kan måske virke voldsomt for eksempel at skulle købe en ny elevationsseng. Det koster ofte mere end almindelige senge, men her er det meget vigtigt at huske på, at pris og kvalitet oftest hænger sammen, når det kommer til elevationssenge. Dog har de forskellige forhandlere, som for eksempel Bedre Nætter, ofte tilbud på mange af deres senge. Derfor kan det være en god idé at holde øje med deres hjemmeside, så du har mulighed for at gøre en god handel.

Bedre Nætter tilbyder endvidere også en afbetalingsløsning, så du ikke behøver, at betale hele beløbet med det samme. Dette er en fordel for mange, og du kan læse mere om det på deres hjemmeside. Det er en god idé at se på købet af en ny seng som en investering i stedet for bare et køb. Det er nemlig en investering i en god seng, hvor du vil komme til at sove godt, og dermed er det også en investering i din livskvalitet. Det er også værd at tage med, at kvalitetselevationssenge ofte kan holde i mindst 20 år.

Madrassen

Mange går og tror, at man skal ligge så hårdt som muligt på madrassen. Dette er dog ikke helt korrekt. Hvis du ligger på ryggen, skal du kunne få en hånd under din lænd. Her skal du så kunne mærke et jævnt tryk. Dette skal du kunne mærke på hele bagsiden af kroppen. Hvis din bagdel for eksempel synker for langt ned, så kan det været et tegn på, at madrassen er for blød. Madrassernes betydning for komforten og søvnoplevelsen er helt essentiel, og derfor er madrassens kvalitet og hårdhed vigtige aspekter at overveje, når du skal købe en ny elevationsseng.

Mens du sover

Udover selve sengen så er det også vigtigt, at du overvejer din sovestilling. Den bedste sovestilling kan variere fra person til person, men for mange vil det være bedst at ligge på siden med begge ben bøjede. Det kan også være en god idé at lægge dynen mellem benene, så man ikke belaster knæene. Dette betyder selvfølgelig ikke, at man ikke kan sove på ryggen – for det kan man sagtens. Dog skal især svajryggede personer være opmærksomme på, at det ikke er den bedste soveposition for dem.