Derfor bør du hoppe med på bølgen og få et grønt tag

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

I mange andre lande, særligt de sydeuropæiske, har det længe været populært at have grønne tage. Det vil sige græs på taget. De senere år er det dog også blevet mere og mere populært i Danmark. Det skyldes en kombination af, at grønne tage er en bæredygtig løsning, men samtidig er det også et æstetisk valg, som giver dit hus det der ekstra touch.

Fordele ved et sedumtag

Det grønne tag kaldes også for et sedumtag. Det skyldes, at sedum er det botaniske navn for den plantegruppe, som på dansk hedder stenurt. Stenurt er tørketolerant og derfor velegnet til grønne tage. Det har længe været populært på især sommerhuse og garager. I dag kan det også ses på en del offentlige bygninger og endda også på almindelige huse.

Det er altså ikke uden grund, at de grønne tage bliver mere og mere almindelige i bybilledet. Der er nemlig rigtig mange fordele ved denne type tag. Det tre største fordele er:

  • Bedre regnvandshåndtering
  • Temperaturkontrol
  • Urban diversitet.

Klimaændringer er ikke gået forbi Danmark. Vi bliver ramt af flere pludselige og store regnskyl og til tider flere skybrud. Det er blandt andet noget af det, som gør sedumtagene meget attraktive. De kan nemlig håndtere en del af regnvandet og dermed mindske belastningen på afløbssystemet. I dag er sedumtagene så udviklede, at et fladt grønt tag kan tage helt op til 80 % af det årlige regnvand. Det mindsker risikoen for oversvømmelser og gør tagene yderste effektive.

Ikke nok med at tagene kan optage en stor del vand, de grønne tage fungerer også som naturlig temperaturregulering. I vinterhalvåret vil taget fungere som isolering, der holder på bygningens varme. Om sommeren vil solens stråler omvendt fordampe i jorden og sikre, at varmen ikke lagres, som den normalt ville i asfalt og mursten. Det holder på den måde bygningen kølig.

Endelig skyldes den øgede popularitet, at grønne tage giver byerne en mere grøn profil. Det er smukt og bringer naturen tættere på byen. Desuden har tagbelægninger med stenurt en lang levetid, og så fungerer de grønne tage som naturlig lydisolering. Det gør dem særlig attraktive på kontorbygninger i de større byer.

Få dit grønne tag i dag

Du kan egentlig godt selv lave et sedumtag med såkaldte sedumbakker. Det anbefales dog som regel, at man får hjælp af en professionel virksomhed, så der ikke er risiko for at lave fejl. Ligeledes kræver sedumtaget også løbende vedligeholdelse, hvorfor det er en god idé at rådgive sig med en professionel, som kan rådgive og guide dig i det hele. Heldigvis kræver sedumtaget meget lidt vedligeholdelse, netop fordi stenurt er så tørketolerant. Ligeledes kommer sedum eller stenurt i mange variationer. Når du kontakter din lokale anlægsgartner, vil han derfor kunne hjælpe dig med at finde frem til lige præcis den løsning og det udtryk, som du ønsker på dit tag.

Du kan desuden selv vælge, hvor højt et grønt tag du ønsker. Typisk vælger man mellem tre og seks centimeter. Hvor tre centimeter giver minimum vedligeholdelse og et mere tørt udtryk, giver seks centimeter planterne plads til at vokse og vand til rådighed, og det giver et mere frodigt udseende på dit tag.